U 2024. godini donosimo objavu o četvrtom broju Zadarske smotre, časopisa za kulturu, znanost i umjetnost u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Zadru, koji je predstavljen 30. studenog prošle godine, u Zadru.

Novi broj Zadarske smotre donosi pregršt priloga u deset stalnih rubrika. U rubrici Osvrti i prikazi, Izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato, opširno komentira dokumentarni film Kronika zločina u Modrićima, autora Luke Klapana (str. 203). Također, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru Radomir Jurić osvrnuo se i na prikazivanje Klapanova filma Restaurator, kao i autorov svekoliki entuzijazam i angažiranost na filmskom području. Podsjetimo, film Restaurator prikazan je 14. prosinca 2022. godine u Dvorani Ogranka matice hrvatske u Zadru, što mu je ujedno bila i zadarska premijera, a o čemu u ovom broju Zadarske smotre dojmljivo piše gospodin Jurić (str. 113).

Zadarska smotra, časopis Ogranka Matice hrvatske u Zadru nadovezuje se inače na tradiciju Zadarske revije od 1952. i Zadarske smotre od 1992. Iako časopis izlazi u Zadru, te je velika pozornost i posvećena zadarskom području, prostor u ovom časopisu imaju i drugi krajevi u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Uredništvo časopisa Zadarska smotra u časopis uvrštava tekstove visoke kvalitete vodeći istovremeno računa i o zanimljivosti koja će privući današnjeg čitatelja. Časopis izlazi tromjesečno a njegovu, sada već prepoznatljivu strukturu, čine znanstveni prinosi, književni tekstovi, eseji, prikazi, prijevodi itd.

Glavni i odgovorni urednik časopisa je prof. dr. sc. Josip Lisac, član suradnik HAZU.
Uredništvo čine: prof. dr. sc. Josip Lisac (Zadar), prof. dr. sc. Ante Uglešić (Zadar), dr. sc. Adnan Čirgić (Podgorica), dr. sc. Zvjezdan Strika (Augsburg), Đuro Blažeka (Zagreb), Helena Dragić (Mostar), Katarina Ivon (Zadar).

Jedina solucija zahvaljuje profesorici Teodori Vigato, gospodinu Radomiru Juriću i Ogranku Matice hrvatske u Zadru na podršci i suradnji.