U organizaciji Jedine solucije, Foto-kino-video kluba Zadar i Ogranka Matice hrvatske u Podstrani povodom Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju i na sve žrtve Domovinskog rata, u Zadru i Podstrani prikazan je dokumentarni film Korlat redatelja Luke Klapana.

Projekcija u Zadru, kako smo već prije najavili, održana je 16. studenog u prostoru Foto-kino-video kluba Zadar, a projekcija u Podstrani 17. studenog u multimedijskom kompleksu župe Strožanac-Podstrana, koja je ujedno bila vrlo posjećena te pobudila veliko zanimanje gledatelja.

Podsjetimo kako je dokumentarac Korlat svoju premijeru imao na 67. Pulskom filmskom festivalu te da je nastao u produkciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost uz potporu Grada Benkovca, Grada Paga, Grada Vodice i tvrtke Basic Air Lüftstechnik. Film je to koji bilježi bogatu i burnu povijest ovoga dijela Ravnih kotara ali i njegovu sadašnjost, odajući ujedno počast nevinim žrtvama palim za slobodnu Hrvatsku.

U filmu sudjeluju: dr. sc. Radomir Jurić, prof. Zlatko Begonja, Janja Buljat, Ivan Buljat, Nikola Buljat, Vinka Buljat, Joso Buljat, Marko Galić, Jeka Galić, Milenko Pekan Milković, Nevenka Šikić, Milenko Šikić, Mile Jurjević, Manda Vulelija, Ivan Vulelija Gare, Veselko Modrić, Ilija Bulić, Marta Zorić, Nikola Vulelija.

O filmu su pisali Izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato (Zadarska smotra, godište LXIX. broj 1-3., rubrika Osvrti i prikazi, str. 491). i Mario Sablić docent na Akademiji dramskih umjetnosti te predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja. Na donjim poveznicama možete pročitati njihove osvrte. Također donosimo i nekoliko fotografija sa održanih projekcija u Zadru i Podstrani.

http://ogranakmaticehrvatskeuzadru.hr/wp-content/uploads/2021/04/ZADARSKA-SMOTRA-1-3-2021..pdf

https:Korlat-Mario-Sablic-1.pdf