U organizaciji Jedine solucije, Foto-kino-video kluba Zadar i Ogranka Matice hrvatske u Podstrani povodom tradicionalne manifestacije “Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju” u Zadru i Podstrani prikazuje se dokumentarni filma Korlat. Prikazivanje u Zadru je u srijedu 16. studenog u 18 i 30 sati (FKVK Zadar, Brne Krnarutića 2), a prikazivanje u Postrani 17. studenog u 18 sati u multimedijskom kompleksu župe Strožanac-Podstrana.

Dokumentarni film Korlat bilježi bogatu i burnu povijest ovoga dijela Ravnih kotara ali i njegovu sadašnjost, odajući ujedno počast nevinim žrtvama palim za slobodnu Hrvatsku. Redatelj Luka Klapan film je režirao, snimio i montirao te za njega napisao scenarij, a Korlat mu je četvrti u nizu iz njegova ciklusa o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja (2015.), Glas Medviđe (2017.) i Bruški martirij (2018.)

Svoju premijeru dokumentarac je imao na 67. Pulskom filmskom festivalu, a nastao je u produkciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost uz potporu Grada Benkovca, Grada Paga, Grada Vodice i tvrtke Basic Air Lüftstechnik.

U filmu sudjeluju: dr. sc. Radomir Jurić, prof. Zlatko Begonja, Janja Buljat, Ivan Buljat, Nikola Buljat, Vinka Buljat, Joso Buljat, Marko Galić, Jeka Galić, Milenko Pekan Milković, Nevenka Šikić, Milenko Šikić, Mile Jurjević, Manda Vulelija, Ivan Vulelija Gare, Veselko Modrić, Ilija Bulić, Marta Zorić, Nikola Vulelija.

Ulaz na obje projekcije je slobodan.

Na donjoj poveznici objavljujemo osvrt na film kojeg je napisao Mario Sablić docent na Akademiji dramskih umjetnosti i predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja:

Korlat-Mario-Sablic-1.pdf