U organizaciji Gradske knjižnice Benkovac i Ogranka Matice hrvatske u Zadru, sinoć je u prepunoj Gradskoj knjižnici Benkovac u svečanom tonu prikazan dokumentarni film Korlat, scenarista i redatelja Luke Klapana.

Na projekciju Korlata u Benkovac su iz Zadra stigli i članovi Matičinog ogranka na čelu s profesorom Mirom Jurićem, koji je ujedno bio i suradnik na snimanju dokumentarnog filma Korlat. Dobrodošlicu svima zaželio je gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić, a potom se s nekoliko riječi prisutnima obratio i profesor Jurić te ih upoznao s aktivnostima i radom naše udruge. Događanje je moderirao radijski voditelj gospodin Mijo Brkić i svojim iznimnim radiofonskim glasom, znalački vodeći program, držao sve konce u rukama. U cijelosti je pročitao i recenziju za film koju je napisao Mario Sablić, docent na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja.

Potom je u tišini prikazan film Korlat, film koji bilježi bogatu i burnu povijest ovoga dijela Ravnih kotara ali i njegovu sadašnjost, odajući ujedno počast nevinim žrtvama palim za slobodnu Hrvatsku.

Podsjetimo, dokumentarac Korlat je nastao 2020. godine u produkciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost, a svoju premijeru imao je na 67. Pulskom filmskom festivalu.

Brojni prisutni iz Benkovca i okolice, a napose iz samoga Korlata, sinoćnjim su prikazivanjem filma na dostojanstven način odali počast nevinim Korlaćanima, stradalim u Domovinskom ratu.

Radijski voditelj Mijo Brkić
Prije projekcije filma
Veselko Modrić u sceni iz dokumentarnog filma Korlat