Dokumentarni film Kronika zločina u Modrićima sudjelovat će na ovogodišnjem 24. Euro-mediteranskom marketu dokumentarnih filmova MEDIMED (The Euro-Mediterranean Documentary Market & Pitching Forum), koji se od 12. do 15. listopada održava u Sitgesu kod Barcelone.

Ove godine na MEDIMED-u se očekuje više od 60 međunarodnih kupaca i distributera. Kronika zločina u Modrićima bit će tako predstavljena u katalogu Marketa, a film će biti dostupan za privatno gledanje u Digitalnoj videoteci. Osim sudionicima ovogodišnjeg Euro-mediteranskog marketa, MEDIMED će katalog poslati i mnogim drugim distributerima diljem svijeta.

Film autora Luke Klapana nastao je ove godine u produkciji Jedine solucije, a tematizira događaj iz Domovinskog rata. Naime, 26. siječnja 1993. za vrijeme vojno redarstvene operacije Maslenica pripadnici Martićeve milicije u Zatonu Obrovačkom počinili su ratni zločin. Tom prilikom likvidirano je šest civila. Dokumentarac prati nekolicinu stanovnika zaseoka Modrići, a napose Jelenu Modrić koja je tijekom počinjenja zločina izbjegla smrt.

U filmu sudjeluju: Jelena Modrić, Ilija Modrić, Šime Maričić, Ivan Maričić, Marija Maričić i Anđelka Pršo. Premijera filma bila je 26. siječnja u zgradi Općine Jasenice u Maslenici.

http://www.medimed.org/

Kronika zločina u Modrićima

Ilija Modrić sa svojim stadom na Velebitu

Ivan Maričić

Prije projekcije u Općini Jasenice