U organizaciji Narodnog muzeja Zadar, Jedine solucije i Ogranka Matice hrvatske u Zadru, u četvrtak 7. prosinca, s početkom u 18 i 45 sati, u Narodnom muzeju Zadar, Etnološki odjel (Narodni trg), bit će otvorenje izložbe Luke Klapana “Lica Pridražana na fotografijama Šime Čuline”.

Šime Čulina rođen je 1920. godine u Pridragi, šest godina osnovne škole završio je u svom selu, a dva razreda građanske škole u Benkovcu, gdje je izučio i urarski zanat. Odselio je 1952. u Zadar, gdje je otvorio urarsku radnju, a napustio nas je 1999. godine. Bio je poznati zadarski urar. Šime Čulina 1942. godine posjedovao je foto aparat, a kako je i Pridraga, u kojoj je živio, bila pod okupacijom Italije, talijanske vlasti naložile su tada 22-godišnjem Šimi da mora fotografirati sve mještane, radi izrade osobnog dokumenta (legitimacija). Tako je nastala ova vrijedna zbirka fotografija na kojima su lica tadašnjih Pridražana.

Autor izložbe, 2010. godine, upoznao je Luku Čulinu, Šimina sina, i prvi put se susreo s fotografijama nastalim 1942. godine. Dio zbirke tada je skenirao i u nadolazećim godinama pokazivao starijim sumještanima u potrazi za imenima lica s fotografija. 2019. godine Luka Čulina predložio mu je da na daljnje čuvanje preuzme kompletnu zbirku fotografija, koje je 1942. godine fotografirao njegov otac. Radilo se o oko 500 fotografija, ali i svi negativi iz 1942. godine

“Pridraga u Zbirci fotografija Šime Čuline”, bio je naslov izložbe koja je održana 1995. godine u Gradskoj loži u Zadru, a sadašnja izložba “Lica Pridražana na fotografijama Šime Čuline” u autorskom je konceptu Luke Klapana. Davno prije nego je autor izložbe znao da ova vrijedna zbirka postoji, pisao je svoj Zapis iz djetinjstva. U svoj gomili, zlata vrijednih fotografija, nalazi i njemu drage osobe o kojima je pisao u svojim proznim tekstovima. Oni su 1942. godine bili u usponu snage, a 70-tih, kada je autor bio dječak, bili su ljudi u godinama i bili su dio njegova djetinjstva. Rodila se ideja za još jednu izložbu, na kojoj će autorov tekst interpretirati glumac Joško Ševo, a nastupit će i KUD Luzarica iz Pridrage. Sve u čast Pridražanima na fotografijama, ali i Šimi Čulini čiji je nemjerljiv doprinos u očuvanju identiteta jedne zajednice.