Povodom obilježavanja Dana obrane grada Zadra, u četvrtak 5. listopada u koncertnoj dvorani Kneževe palače u Zadru, bit će prikazan dokumentarni film Kronika zločina u Modrićima autora Luke Klapana.

Naime, u vremenu od 10 do 13 sati u koncertnoj dvorani prikazivat će se dokumentarni materijal o obrani Zadra tijekom Domovinskog rata, nakon čega će u 12 i 30 sati uslijediti projekcija dokumentarca Kronika zločina u Modrićima.

Nešto kasnije također u koncertnoj dvorani u 17 sati održat će se okrugli stol Zadar nije za dar na kojem će sudjelovati Miljenko Dujela, Darko Dovranić, Dinko Denona, Luka Klapan, Sanja Mikleušević Pavić i Petar Lozo, a sve to u organizaciji “Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 90.-91. Zadar”.

Film Kronika zločina u Modrićima snimljen je ove godine u produkciji Jedine solucije, govori o ratnom zločinu počinjenom 26. siječnja 1993. u Zatonu Obrovačkom. Pripadnici Martićeve milicije tada su došli u kuću Jelene Modrić i iz podruma izveli pet žena, lažući im da ih čeka vozilo UNPROFOR-a koje će ih odvesti u Zadar (Ika Modrić, Ana Modrić, Marija Modrić, Milica Modrić i Ružica Modrić). Putom do stratišta zarobili su još i Petra Maričića te ih sve zajedno pobili rafalnom paljbom ispred kuće Ivana Maričića. Film u svakodnevnom životu prati nekoliko stanovnika Zatona Obrovačkog, a napose Jelenu Modrić koja je tada izbjegla smrt.

Program obilježavanja Dana obrane grada Zadra: