U subotu 9. studenog 2019. s početkom u 18 sati u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva u Senju prikazan je dokumentarni film redatelja Luke Klapana Bruški martirij.

U prigodnom programu prije samog prikazivanja filma sudjelovali su učenici Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj, Josipa Butorac učenica 8. razreda kao voditeljica programa i Aldo Nađ učenik 6. razreda koji je recitirao pjesme Martirij i Maslina autora Zvonimira Pandžića. Pandžić je pjesmu Martirij napisao u prosincu prošle godine uoči svečane premijere filma u zadarskoj Kneževoj palači posvetivši je sjećanju na stradale Bruščane, kao nedužne žrtve velikosrpske agresije na Hrvatsku.

Podsjetimo kako film Bruški martirij tematizira vrijeme Domovinskog rata, a govori o događaju koji se zbio 21. prosinca 1991. godine u Gornjim Marinovićima u mjestu Bruška nedaleko Benkovca. Naime, u predvečerje toga dana pripadnici Martićeve milicije iznenada su banuli u zaseok Gornji Marinovići i bez milosti ubili devetero Marinovića i Svetozara Draču koji se s njima zatekao. Sudionici i svjedoci u ovom potresnom filmu razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

Prikazivanje filma u Senju organizirala je Udruga branitelja Uskok Senj u suradnji s Jedinom solucijom udrugom za audiovizualnu umjetnost.

Hvala Tuneri na objavi prekrasnog članka o ovom događaju: