Dokumentarni filmovi Bruški martirij (2018.) i Glas Medviđe (2017.) jučer su isporučeni Hrvatskoj radioteleviziji. Naime, redatelj Luka Klapan 9. prosinca s HRT-om je potpisao ugovor o ustupanju i korištenju to jest emitiranju navedenih filmova u programima Hrvatske radiotelevizije. Filmovi Glas Medviđe i Bruški martirij govore o malo poznatim događajima iz Domovinskog rata to jest o ratnim zločinima počinjenim u ta dva bukovička sela u zaleđu Benkovca.

Tijekom velikosrpske okupacije 21. prosinca 1991. pripadnici paravojnih srpskih formacija u Bruški su pobili devetero Marinovića i Svetozara Draču, a 9. veljače 1993. u susjednoj Medviđi na isti način stradalo je desetero Erstića. Oba filma rađena su prema scenariju i u režiji Luke Klapana koji je i snimatelj istih, a povod potpisivanju ugovora s HRT-om zapravo je želja autora da filmovi putem javne televizije dopru do što većeg kruga gledatelja.

Iako su snimljeni u produkciji FFVAL-a smatramo bitnim za izvijestiti o navedenome na našoj web stranici jer Jedina solucija je u većini slučajeva organizator ili suorganizator prikazivanja tih dvaju filmova diljem Hrvatske, a s ciljem pronošenja istine o Domovinskom ratu.