U mjesecu u kojem se obilježava obljetnica stradanja civilnih žrtava u Bruški dokumentarni film Bruški martirij prikazan je u petak 6. prosinca u 19 sati u Hrvatskom slovu u Zagrebu. Podsjetimo kako film govori o ratnom zločinu počinjenom 21. prosinca 1991. u Bruški kada su pripadnici Martićeve milicije u zaseoku Gornji Marinovići bez milosti pobili devetero Marinovića i Svetozara Draču. Bruški masakr bio je tek jedan u nizu zločina koje su srpski teroristi počinili na hrvatskom tlu tijekom oslobodilačkog Domovinskog rata.

Za one koji ne znaju Hrvatsko slovo je hrvatski tjednik za kulturu pokrenut 28. travnja 1995. godine, uredništvo novina smješteno je u sklopu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu. Hrvatsko slovo promiče hrvatsku kulturu, svijest o nacionalnim interesima hrvatskog naroda, zatim promiče svijest o velikim djelima nacionalnih manjina koje su znatno pridonijele hrvatskoj kulturi i Hrvatskoj uopće. Upravo na inicijativu i u organizaciji Hrvatskog slova, a u suradnji s Jedinom solucijom u dvorani tjednika održano je i ovo četvrto po redu zagrebačko prikazivanje Bruškog martirija. Prisutne je pozdravio književnik i glavni urednik Hrvatskog slova Stjepan Šešelj, a među gledateljima bili su članovi obitelji stradalih Bruščana koji žive u Zagrebu g. Dragan Marinović sin ubijenog Petra Marinovića, g. Željko Đele Marinović kojem su ubijeni brat Dragan i majka Ika Marinović te g. Duško Drača brat ubijenog Svetozara Drač

Redatelj Luka Klapan zahvalio je nazočnima što su svojim dolaskom na projekciju u Hrvatsko slovo zajedno s njim podijelili sjećanje na stradale nevine hrvatske civile u Bruški. Sljedeće prikazivanje Bruškog martirija Jedina solucija organizira u Gradskoj knjižnici u Zadru 20. prosinca s početkom u 18 i 30 sati uoči same obljetnice stradanja Bruščana.

Projekciju filma u Hrvatskom slovu najavio je i Narod.hr

Bruški martirij u petak u Hrvatskom slovu